Dossier: Witte tong

auteur Lian Galliard
Auteur: Lian Ghaljaart. 24-02-2024

Tongschraper Gids: 10 Meest Bewezen Tongreinigers (2024)

Wat is de állerbeste tongschraper? Dit is een terechte vraag die vaak gesteld wordt. Lang niet alle tongreinigers zijn even effectief. Met name de goedkopere, vlakke versies kunnen de ruimtes tussen het ruwe tongweefsel niet goed reinigen. Op deze manier zal de hinderlijke ademgeur en de geelwitte aanslag op je tong niet verdwijnen. Om je te helpen kiezen hebben onze productexperts een overzicht samengesteld van de 10 best bewezen tongschrapers.

Welke tongschraper is het meest effectief?

Wat maar weinig mensen weten is dat het geelwitte tongbeslag zich schuilhoudt tussen het tongslijmvlies, net onder de oppervlakte van je tong.

Hieronder zie je 3 animaties van hoe je tong eruit ziet onder de microscoop.

Met een vlakke tongschraper is het onmogelijk om de ruimtes tussen het ruwe tongweefsel te reinigen. Daar waar de meeste viezigheid verstopt zit.

Kies dus voor een multifunctionele tongpoetser, met zowel borstelhaartjes als schrapers ineen. Gebruik waar mogelijk een desinfecterende gel.

Wat maakt de ene tongschraper beter dan de andere?

De beste tongschraper:

  • Is smal en plat zodat er geen gagreflex ontstaat als je het achterste van je tong aan het reinigen bent.
  • Bevat micropuntige, maar ultrazachte borstelhaartjes die de kleine ruimtes tussen het gevoelige tongweefsel bereiken.
  • Bevat schrapertjes met de juiste “scherpte” die de naar-boven-geborstelde-aanslag verzamelen en vervolgens van de tong weg schrapen.
  • Wordt geleverd met een ontsmettende, en aanslag-loswekende vloeistof waardoor de tongschraper nog effectiever zijn werk beter kan doen.

Nummer 1: JuliBrite Tongreiniger & Tong Gel = Meest bewezen

julibrite tongreiniger tongschraper

JuliBrite Tongue Clean Kit bestaande uit een Julibrite Tongschraper en een Julibrite desinfecterende tong gel staat steevast op de 1e plek van meest bewezen tongschrapers.

Met 4 verschillende functies kunnen we dit setje de meest nauwkeurige tongpoetser ter wereld noemen.

JuliBrite Tongreiniger  bevat zowel borstelhaartjes, 3 schrapers van verschillende hoogtes en een aanslag-verzamelaar ineen. De piekfijne haartjes voelen superzacht aan en bewegen zich als een ware ‘wasmachine’ door je tongweefsel.

Zo wordt het diepzittende tongaanslag naar de oppervlakte gebracht die je vervolgens met de schrapertjes kunt wegnemen.

Door de tong eerst in te smeren met JuliBrite Tong Gel wordt het schoonmaken van de tong nóg effectiever.

Ga je voor een écht frisse tong en wil je dat er geen enkele aanslag achterblijft? Wellicht is Julibrite dan ook iets voor jou.

2. Ryttpro Tongreiniger en Tongue Foam

Het bedrijf Ryttpro komt met een bewezen product op de markt waarmee je kinderlijk eenvoudig je tong schoon kunt poetsen. De tongreiniger heeft verschillende functies waarmee je ook de diepere weefsels bereikt. De bijgeleverde tongzeep is uniek. Het is een foamachtige vloeistof dat snel in de tongweefsels trekt. De actieve bestanddelen van de foam zijn OX-3X, Zinkacetaat, CPC en zeezout. Met name de combinatie van deze 4 ingrediënten zorgt ervoor dat de tong in no-time haar eigen gezonde kleur weer laat zien.

Bekijk hier of Ryttpro Tongue Clean Kit iets voor je is. 

3. TUNG Brush en TUNG Gel

tong schrapen

Tung Brush en Tung Gel. De haartjes zijn zacht en fijnpuntig en uiterst trefzeker als het gaat om het verwijderen van aanslag tussen de tongweefsels.

Ook Tung wordt geleverd met een ontsmettende gel. Deze gel zorgt ervoor dat de hechting van bacteriën aan het tongweefsel onmogelijk wordt. Tung-Brush is super plat waardoor je niet snel een gagreflex krijgt.

Je kunt de Tungkit het meest voordelig bestellen bij www.demondzorgzaak.nl

4. Amano Tonguecleanser

De Amano Tongue Cleanser is een klassieke tongschraper: een stalen boog met twee handvaten. Deze tongschraper is van een ongekend hoogwaardige kwaliteit en van bijzonder Italiaans design. Het schraper-deel is gemaakt van hoogwaardig austhenisch roestvrij staal, wat deze tongschraper hygiënischer en duurzamer maakt dan iedere andere tongreiniger. Bij zorgvuldig gebruik en onderhoud gaat deze tongschraper zo’n 20 jaar mee. De handvaten met een opvallend hip patroon maken het dagelijkse reinigen van je tong tot een aangename en vrolijke routine.

Amano is hier te bekijken.

5. TonsilFresh TongueCleaner

metalen tongreiniger

TonsilFresh tongreiniger is gemaakt van roestvrijstaal en kost slechts een paar euro. Tegelijkertijd is TonsilFresh duurzaam en hoeft hij minder vaak te worden vervangen dan de plastic versies.

Met TonsilFresh verdwijnt stinkende tongplak redelijk eenvoudig, hoewel het iets minder effectief is dan de nummers OraPack en TungKit. Simpelweg omdat vlakke reinigers niet altijd de ruimtes tussen de weefsels bereiken. Je kunt TonsilFresh bekijken via deze link

6. Smellwin Tongschraper

De roestvrij stalen Smellwin is een elegante, eenvoudige tongschraper. Hij bestaat uit een boog op een handvat, dat comfortabel in de hand ligt en het gemakkelijk maakt om diep achterin je mond te manoeuvreren. De Smellwin Tongschraper dankt zijn naam aan het moeiteloos verslaan van de “smell”, afkomstig van de aanslag op de achterkant van de tong. 

Bekijk Smellwin hier

7. Oravall Elektrische Tongreinger

elektrische tongschraper

Deze tongreiniger reinigt je tong elektrisch. Je hoeft dus zelf geen bewegingen te maken, vergelijkbaar met een elektrische tandenborstel.  Ook deze elektrische tongreiniger heeft een borstel- en schraap-functie.

Bekijk Oravall tongreiniger hier

8. Orabrush

orabrush

Ook de welbekende Orabrush is een tongborstel en schrapertje in één. De fijne, zachte haartjes van de borstel reinigen het tongweefsel tot diep tussen de papillen. Dit brengt de aanslag naar de oppervlakte, waarna je het met het schrapertje kunt verwijderen.

Nog effectiever wordt de reiniging als je voor het borstelen een beetje JuliBrite Tongue Gel aanbrengt. Het voordeel-pakket JuliBrite Tongue Clean Kit is ook verkrijgbaar met deze Orabrush.

9. Dentek Tongreiniger

De Dentek Tongschraper is weliswaar van plastic, maar heel gemakkelijk schoon te maken. De reden dat wij hem in de lijst hebben opgenomen is dat hij erg populair is bij mensen die last hebben van een gevoelige tong. De drie zachte, afgeronde schraap-ribbels kunnen een groot deel van de aanslag van de tong verwijderen zonder de tong te beschadigen of te irriteren.

10. Bergenfeld Tongue Clean Serum

bergenfeld serum voor tong

Het tong-schoonmakende serum van Bergenfeld is weliswaar geen fysieke tongreiniger, maar verdient absoluut een plek in het overzicht. Deze druppels zijn speciaal ontworpen om het tongdorsum te bevrijden van vies tongbeslag.

Door middel van de toegevoegde DioxZn+ technologie laat het hardnekkige tongbeslag los en worden stinkende geuren geabsorbeerd. Bergenfeld is vooral populair bij mensen die liever geen tongreiniger gebruiken en bij mensen die ook overdag verzekerd willen zijn van een schone tong en frisse adem.

Je kunt de revolutionaire tongdruppels bekijken via deze link

Waarom je tong reinigen?

De witte aanslag op je tong is net als tandplak een mix van bacteriën, speeksel en voedselresten. Op je tong wordt het geen tandsteen, maar een overmaat aan tong-aanslag leidt wel tot een slechte adem en een vieze smaak in je mond. Als schadelijke bacteriën zich hier ongestoord kunnen vermenigvuldigen, komt dat het evenwicht van de mondflora niet ten goede.

Onderzoeken wijzen uit dat de combinatie van tanden poetsen en tong reinigen meer schadelijke mondbacteriën uitroeit dan alleen je tanden poetsen.

Goed gereedschap is het halve werk

De witte aanslag op je tong zit niet alleen op de oppervlakte van je tong, maar ook net eronder. In het ruwe weefsel van je tong, tussen de tong- en smaakpapillen, blijft veel aanslag achter. Zie de foto hieronder. Het is belangrijk om het ook juist daar te reinigen. Met een vlakke tongschraper lukt dat niet.

Kies daarom voor een tongborstel met speciale haartjes en gebruik bij voorkeur een ontsmettend, maar mondvriendelijk product speciaal voor de tong. Dat maakt het reinigen nog effectiever. Daarom staat de set van Julibrite niet zomaar op de lijst van onze meest populaire tongreiniger.

Je tong schoonmaken met je tandenborstel is een echte NO-GO!

tong poetsen met een tandenborstel

Er zijn 3 argumenten waarom je tong poetsen met je tandenborstel geen goed idee is.

  1. De haartjes van een tandenborstel staan dicht op elkaar. Als je na het tongpoetsen je tandenborstel onder de kraan houdt zullen tongbacteriën niet verdwijnen en voortleven. Er kan zo een biofilm ontstaan die je bij de volgende poetsbeurt weer in je mond brengt.
  1. De kop van een tandenborstel is erg hoog waardoor je vrijwel direct braakneigingen krijgt. Je kunt er lang niet zo ver mee achterop je komen zoals een TungKit of JuliBrite.
  1. De haartjes van een tandenborstel zijn gemaakt om de harde oppervlakte van je tanden te poetsen en zijn dus zeker niet geschikt voor het tere tongslijmvlies. Je kunt je tong daarom al gauw ‘stuk’ schrapen.

Bekijk hier het grootste tongreiniger – aanbod van Nederland